...

...

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Οι διεφθαρμένοι «αδιάφθοροι» που θα... σώσουν τη Βραζιλία


Της Χριστίνας Πάντζου

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττη για το πολιτικό μέλλον που υπόσχεται στη Βραζιλία η νέα κυβέρνηση υπό τον Μισέλ Τεμέρ από τη φωτογραφία των 23 υπουργών της κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ούτε μία γυναίκα, ούτε ένας Αφροβραζιλιάνος σε μια χώρα όπου αυτοί αποτελούν το 51%, ούτε κάποιος που να έχει έστω και την ελάχιστη σχέση με τα κοινωνικά κινήματα: Μόνο λευκοί, πλούσιοι άντρες μετέχουν σε αυτήν που όλοι συνομολογούν πως είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

Ο Τεμέρ, ηγέτης ενός κόμματος που ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει εκλογές, είναι προσωρινός πρόεδρος έως ότου η Γερουσία σε διάστημα έως έξι μήνες αποφανθεί για την τύχη της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά δεν κρύβει την πρόθεσή του να κυβερνήσει έως το 2018 επιμένοντας πως συνέστησε μια «κυβέρνηση σωτηρίας» για να επιβάλει ένα «κράτος αποτελεσματικό και αδιάφθορο».

Αυτό το αδιάφθορο κράτος θα οικοδομήσει με μια κυβέρνηση της οποίας τρεις υπουργοί διερευνώνται από το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορούμενοι για μίζες και ξέπλυμα χρήματος στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras, ενώ σχετικοί φάκελοι έχουν ανοίξει για άλλους έξι υπουργούς που έχουν κατονομαστεί από πολιτικούς και επιχειρηματίες υπόδικους γι’ αυτή την υπόθεση.

Ανάμεσα στους τελευταίους, ο υπουργός Υγείας, επιχειρηματίας Ρικάρντο Μπάρο, καταδικασμένος για απάτη με αναθέσεις συμβάσεων όταν ήταν δήμαρχος σε πόλη της Πολιτείας Παρανά και αντιμέτωπος με τις ίδιες κατηγορίες κατά τη θητεία του ως υπουργού Εμπορίου της ίδιας Πολιτείας, που προτείνει να καταργηθούν τα κοινωνικά επιδόματα προς τους φτωχότερους πολίτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Σέρα, που έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο της Βολιβίας για εμπορία κοκαΐνης και δηλώνει ως βασικό του μέλημα να δέσει τη χώρα στο άρμα της -αμερικανικής έμπνευστης- Συμμαχίας του Ειρηνικού.

Αλλά και το δεξί χέρι του Τεμέρ, ο υπουργός Προεδρίας Ελιζέου Παντίλια, που σαν να μην τον βαρύνουν κατηγορίες δήλωσε πως «η Βραζιλία αλλάζει και η κοινωνία κατέστησε σαφές ότι θέλει να φύγει η διαφθορά και να έρθει η αποτελεσματικότητα» ,και το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η άμεση απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.

«Δεν υφίσταται η παραμικρή πιθανότητα παρέμβασής μας στην πορεία των ερευνών για τα σκάνδαλα», βεβαιώνει ο νέος υπουργός Αλεξάντρε ντε Μοράες, πρώην γραμματέας Ασφαλείας στην Πολιτεία του Σάο Πάουλο, υπεύθυνος για μια αστυνομία που κατηγορείται για συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργασία με τάγματα θανάτου για να «εξολοθρεύσει» εγκληματικές συμμορίες, ο οποίος στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του υποσχέθηκε «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της βίαιης δράσης των κοινωνικών κινημάτων».
Ο... ανοιχτόμυαλος πάστορας

Δεν είναι οι μόνοι αμφιλεγόμενοι διορισμοί. Ο πολιτικός που προαλειφόταν για το υπουργείο Επιστημών (αλλά κατέληξε στο Εμπορίου) είναι ευαγγελικός ιεροκήρυκας που αρνείται τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Ο υπουργός Παιδείας «θα μπορέσει να σβήσει από τον χάρτη την ιδεολογία των νοσηρών αριστεριστών», σύμφωνα με tweet γνωστού ευαγγελικού και συγγραφέα του δοκιμίου «Πώς να κατατροπώσεις τα στρατηγήματα του Σατανά».

Ο υπουργός Εργασίας είναι πάστορας της «Συνέλευσης του Θεού», ακραίας διαδικτυακής σέχτας ευαγγελικών, και προτείνει ανάμεσα στα άλλα να αφαιρούνται από την κανονική άδεια των οικιακών βοηθών οι ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας.

Ο υπουργός Γεωργίας, Μπλάιρο Μάτζι, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, γνωστός και ως «βασιλιάς της σόγιας», που το 2005 κέρδισε επάξια το βραβείο «Χρυσός Οδοστρωτήρας» της Greenpeace για τη συμβολή του στην καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, επιδιώκει να προωθήσει την κατάργηση της έγκρισης περιβαλλοντικής μελέτης στα δημόσια έργα.

Και ο υπουργός Θεσμικής Ασφάλειας, στρατηγός Σέρζιο Ετσεγκόγεν, γιος στρατηγού που κατηγορείται για βασανιστήρια και βιασμούς κρατουμένων επί δικτατορίας, είναι από τους σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς που απέρριψαν ως «ανεύθυνη» την έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας για τα εγκλήματα της χούντας και υπόσχεται«σιδερένια πυγμή».

Με αυτό το επιτελείο ο Τεμέρ θέλει να «εξυγιάνει τη χώρα» και να τη φέρει στη«σωστή οικονομική οδό», έργο που ανέθεσε στον νέο υπουργό Οικονομικών Ενρίκε Μεϊρέλες, πρώην στέλεχος της BankBoston, επικεφαλής της Τράπεζας Βραζιλίας επί προέδρου Λούλα και από το 2012 στον όμιλο JBS.

Ο αγαπημένος των χρηματοπιστωτικών αγορών στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μίλησε για την αναγκαιότητα «σκληρών μέτρων» και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αναγγέλλοντας μείωση του κράτους, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μειώσεις στον βασικό μισθό, αύξηση φόρων.

Αλλά και για «εξορθολογισμό ώστε να μη γίνεται κακή χρήση του δημόσιου χρήματος»κοινωνικών επιδομάτων που ο Τεμέρ είχε υποσχεθεί πως δεν θα αγγίξει, όπως το Οικογενειακό Καλάθι, ένα επίδομα περίπου 19 ευρώ τον μήνα που παίρνουν περίπου 45 εκατ. Βραζιλιάνοι με ανήλικα παιδιά.

Οσο για τον ίδιο τον Μισέλ Τεμέρ, που θα βάλει τα οικονομικά της χώρας σε τάξη, έχει διερευνηθεί τουλάχιστον δύο φορές για δωροληψία και στις αρχές Μαΐου καταδικάστηκε από το Εκλογικό Δικαστήριο του Σάο Πάουλο για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας και για τα επόμενα οκτώ χρόνια δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

Λίγες ημέρες μετά ανέλαβε την προεδρία αντικαθιστώντας μια πρόεδρο, που σε αντίθεση με τον ίδιο δεν έχει κατηγορηθεί για σκάνδαλα διαφθοράς.

«Περισσότερο να προσέξεις τους επίσημους κακοποιούς, τους υποψήφιους για ομοσπονδιακούς κακοποιούς, και τον κακοποιό με σύμβαση, γραβάτα και κεφάλαιο, έλεγε ο Τσίκο Μουάρκε στη διάσημή του Opera do Malandro (Οπερα του Κακοποιού)»γράφει ο αναλυτής Ατίλιο Μπορόν στην εφημερίδα Pagina12.

«Και αυτό που βλέπουμε στη Βραζιλία είναι σαν μια συμμορία τέτοιων κακοποιών να κατέλαβαν με έφοδο την προεδρία. Πρόκειται για πλήγμα σε κάθε έννοια δημοκρατίας, που αντί να λύσει την κρίση τη βαθαίνει».

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας,
    Είμαι κυρία Morgan από τη Φινλανδία Matilda, θέλω να μοιραστώ μια μαρτυρία της ζωής μου σε κάθε μία. Ήμουν παντρεμένος με την σύζυγό μου Γιώργο Morgan, τον αγαπώ τόσο πολύ που έχουμε ήδη παντρεμένος για 5 χρόνια τώρα με δύο παιδιά. όταν πήγε για διακοπές στη Γαλλία εννοούσε μια κυρία που ονομάζεται Clare, μου είπε ότι δεν είναι πλέον ενδιαφέρεται για το γάμο πια. Ήμουν τόσο συγκεχυμένη και ζητούν βοήθεια, δεν ξέρω τι να κάνω μέχρι που γνώρισα τον φίλο μου λείπει Φλόριντα και είπε τα πάντα για τα προβλήματά μου. Μου είπε να μην ανησυχείτε γι 'αυτό που είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα πριν και εισαγάγει μου σε έναν άνδρα που ονομάζεται προφήτη owo στο ποιος μαγέψει τον πρώην της και να τον φέρει πίσω σε αυτήν μετά από τρεις ημέρες. Μις Φλόριντα μου ζητήσει να επικοινωνήσετε με τον προφήτη owo. Θα επικοινώνησε μαζί για να με βοηθήσει να φέρει πίσω τον σύζυγό μου και μου ζητήσει να μην ανησυχείτε γι 'αυτό οι θεοί του αισθήματος προσκήνιο-πατέρες θα αγωνιστεί για μένα. Μου είπε από τρεις μέρες θα ξανα-ενώσει εγώ και ο σύζυγός μου από κοινού. Μετά από τρεις ημέρες ο σύζυγός μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι έρχεται πίσω στο αναζήτησε τα πράγματα μαζί μου, ήμουν έκπληξη όταν τον είδα και άρχισε να κλαίει για συγχώρεση. Αυτή τη στιγμή είμαι ο πιο ευτυχισμένος γυναίκα στη γη για ό, τι έκανε αυτό το μεγάλο ξόρκι άχνη για μένα και τον άντρα μου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με προφήτη owo σε σχετικά με τυχόν προβλήματα σε αυτόν τον κόσμο, είναι πολύ ωραία, εδώ είναι η αίσθηση OWOODODOSPELLCASTER04@GMAIL.COM επαφή HE είναι το καλύτερο άχνη ξόρκι. τον καλέσει για +2349052571784

    ΑπάντησηΔιαγραφή